Sparta

Zlín

Karlovy Vary

Zlín

8:2

Zlín

České Budějovice

Zlín

Pardubice

4:5

Ostrava

Zlín

3:0

Havířov

Zlín

5:2

Olomouc

Zlín

4:1

Zlín

Olomouc

8:5

Zlín

Sparta

Zlín

Karlovy Vary

4:8

České Budějovice

Zlín

3:6

Pardubice

Zlín

9:3

Zlín

Ostrava

Zlín

Havířov

2:5

Zlín

Sparta

1:2

Sparta

Zlín

1:7

Sparta

Zlín

0:6

Zlín

Ostrava

4:2

Ostrava

Zlín

4:5
20.03.2023 Redakce

ČPV : Vary získaly titul! Stříbro putuje do Zlína a duel o bronz ovládla Sparta

Vary získaly titul! Stříbro putuje do Zlína a duel o bronz ovládla Sparta

Žraloci ovládli i druhý finálový duel a po vítězství 6:3 slavili podruhé za sebou titul mistra České parahokejové ligy. Naopak vedení Kohoutů nestačilo a zápasy v Hodoníně i v Olomouci ovládla Sparta, díky čemuž na Moravě vybojovala bronzové medaile.

Karlovy Vary jsou mistry České parahokejové ligy!

Po vítězném duelu na ledě Zlína měli Žraloci k dispozici dvě domácí utkání. Na zisk titulu jim ale stačilo zvítězit pouze jednou, což zvládli hned napoprvé. V sobotu 18. 3. tak bylo o mistrech jasno.

Zlínští naskočili do utkání se značným odhodláním. Již po dvou minutách hry šli zásluhou Zdeňka Hábla do vedení. Obránce hostů sice první ranou Macha nepropálil, ale na dorážku byl gólman Varů už krátký. Vedení Moravanům vydrželo necelé tři minuty. Po rychlé kombinaci Sedláčka s Michalem Geierem druhý jmenovaný vyrovnal. Nervy drásající představení okořenila další branka Zlína. Dávid Korman sebral odražený puk před Machem a po obkroužení branky zasunul kotouč k tyči. Netrvalo to však dlouho a Žraloci se znovu dotáhli. Michal Geier se dostal do samostatného nájezdu, který s přehledem proměnil.

Druhá třetina patřila jednoznačně domácím. Nejprve se z dorážky prosadil Filip Veselý, necelou minutu po něm ale skóroval i Frank Rennhack a rázem vedly Vary hned o dva góly. Padesát vteřin před sirénou se Sharks rozjeli na plné obrátky. Z úniku zvyšoval Patrik Sedláček a po pouhých třiadvaceti sekundách z dorážky uspěl i Filip Veselý. Výsledek třetiny 4:0 mluvil o herním rozpoložení jednoznačně.

Do závěrečné části ale naskočili Zlínští odhodlaně. Po minutě hry mohl Joppa snížit, jenže těsně minul pravou tyč. Marian Ligda byl ve svém úniku úspěšnější a dodal Moravanům jiskru naděje. Zlínský kapitán si připsal další nebezpečnou ránu, ale tentokrát byl Mach rychlejší. Hosté už tříbrankové manko nedokázali smazat a po vítězství 6:3 se Karlovy Vary staly mistry ligy.

SKV Sharks Karlovy Vary – SHK LAPP Zlín 6:3 (2:2, 4:0, 0:1), finálová série 2:0

Branky a nahrávky: 5. Geier (Sedláček), 12. Geier (Wágner, Zelinka), 26. Veselý (Sedláček, Geier), 26. Rennhack (Geier), 30. Sedláček (Geier, Wágner), 30. Veselý (Geier) – 3. Hábl (Joopa), 8. Korman, 36. Ligda (Hábl)

SKV Sharks Karlovy Vary: Mach (Berger) – Wágner (A), Zelinka (A), Haas – Jeřábek, Veselý, Rennhack, Kovářík, Geier (C), Sedláček, Karafiát
Trenér: Miroslav Hrbek

SHK LAPP Zlín: Pastucha (Molek) – Julina (A), Ferenčík, Hábl – Zdražil, Joppa (A), Ligda(C), Panák, Palát, Zubek, Korman
Trenér: Tomáš Sedláček

Autor reportáže: Štěpán Navrátil

Pražané si v Hodoníně vynutili prodloužení série

Poté, co Sparta padla 0:1 na domácím ledě, stačil Kohoutům jediný vítězný duel na zisk bronzových medailí. Na jihu Moravy se ale hokejisté z hlavního města prezentovali dravým hokejem a především díky výkonu ve druhé třetině slavili vítězství 5:3.

Po nedorazu v olomoucké obraně Sparťané odskočili do vedení. Zdeněk Krupička zachytil puk v prostoru mezikruží a přesnou ranou propálil Černocha. O rychlou odpověď se snažil Mikuš, jenže jeho svižná rána byla vyražena na horní tyčku. Ještě před první sirénou bylo přeci jen vyrovnáno. Radek Jedlička vybojoval puk ve středu hřiště a po objetí dvou obránců skóroval přesnou střelou z mezikruží.

Druhá třetina byla v režii hostujícího celku. Po ráně Ohara dorážel připravený Jiří Krupička a poslal tak Spartu do vedení. Ještě veseleji bylo, když po chybě Stašáka unikl sám na Černocha Zdeněk Krupička, který si po rychlém blafáku připsal druhý zářez večera. Olomoučtí se hnali do útoku, ale po chybě Kardoše na modré čáře upláchl do samostatného nájezdu Lukáš Kapko, jenž dělovkou pod břevno zvyšoval už na 4:1. Naději Olomouci vykřesal necelých pět vteřin před sirénou Radek Jedlička, který tak potrestal vyloučení Ohara za nesportovní chování.

Kohoutům stačilo jen 32 vteřin a dotáhli se na rozdíl jediné branky. Po závaru před Vápenkou se nejlépe zorientoval Miloš Večerek. Téměř okamžitě po opětovném vhazování se prosadila i Sparta. Kapitán Alex Ohar proklouzl domácí obranou a po individuální akci přisoudil svému celku zpět dvoubrankové vedení. Mora se snažila, jak jen mohla, ale Vápenku již překonat nedokázala. Po výhře 5:3 si tak Pražané vynutili rozhodující třetí duel.

SOHO Olomoučtí Kohouti – Sparta para hokej 3:5 (1:1, 1:3, 1:1), o třetí místo 1:1

Branky a nahrávky: 13. Jedlička (Stašák), 30. Jedlička (Mikuš, Stašák), 31. Večerek (Jedlička) – 7. Krupička (Raul, Kapko), 19. Krupička (Ohar), 23. Krupička, 27. Kapko (Ohar), 31. Ohar (Krupička)

SOHO Olomoučtí Kohouti: Černoch – Jedlička (C), Kardoš – Hlinka, Stašák, Novák, Rozkopal, Žižlavský, Buriánek, Večerek, Mikuš, Kaščák
Trenér: Tomáš Svozil

Sparta para hokej: Vápenka (Matoušík) – Zapletal, Raul (A) – Krupička J., Bečvář, Novotný, Frolík, Jirsa, Ohar (C), Kapko, Krupička Z. (A)
Trenér: Jakub Novotný

Autor reportáže: Štěpán Navrátil

Sparta dobyla plecharénu a získala bronzové medaile

Den poté, co Sparta zvítězila 5:3 v Hodoníně, se celá série přesunula do hanácké metropole, kde se odehrál rozhodující třetí zápas. Fanoušci viděli spoustu šancí na obou stranách, ale gól padl pouze jediný. Hrdinou hostů byl brankář stoprocentní Vápenka.

Úvodní třetina nabídla bitvu hodnou boje o bronzové medaile. Sparta využívala rychlých protiútoků, ale největší příležitost ke skórování měla Olomouc. Přečíslení tři na jednoho vyřešil Jedlička přihrávkou do levé strany, kde najížděl Žižlavský. Proti jeho střele se ale skvěle přemístil Vápenka a puk narazil pouze na jeho beton. Ještě před sirénou měl gól na holi Mikuš, jenže po rychlé kombinaci minul poloodkrytou klec.

Pražané odskočili do vedení ve 22. minutě. Raul proklouzl olomouckou obranou a zpoza branky vybídl Miroslava Novotného, na kterého čekala naprosto odkrytá branka. Raul přesným pasem překvapil snad všechny. Hosté pokračovali ve zvýšeném úsilí, ale další jejich příležitosti vyčapal dobře chytající Černoch.

Do poslední patnáctiminutovky měli Hanáci v hlavě jediný úkol. K vyrovnání byli velmi blízko ve 34. minutě, kdy v přečíslení pálil z úhlu Stašák, jenže proti němu se vyznamenal perfektní Vápenka. Sparťanský gólman udržel naděje Pražanů i o malou chvíli později, kdy vychytal samostatný nájezd Žižlavského. Razítko na vítězství hostů mohl přidat Novotný, jenže ve stoprocentní pozici mezi kruhy pouze přestřelil. Spartu to ale nakonec mrzet nemuselo, protože v Olomouci po výhře 1:0 získala bronzové medaile.

SOHO Olomoučtí Kohouti – Sparta para hokej 0:1 (0:0, 0:1, 0:0), o třetí místo 1:2

Branky a nahrávky: 23. Novotný (Raul)

SOHO Olomoučtí Kohouti: Černoch – Jedlička (C), Kardoš – Hlinka, Stašák, Novák, Rozkopal, Žižlavský, Buriánek, Večerek, Mikuš, Kaščák
Trenér: Tomáš Svozil

Sparta para hokej: Vápenka (Matoušík) – Zapletal, Raul (A) – Krupička J., Bečvář, Novotný, Frolík, Jirsa, Ohar (C), Kapko, Krupička Z. (A)
Trenér: Jakub Novotný

Autor reportáže: Štěpán Navrátil

Havířov předvedl skvělý defenzivní výkon a srovnal stav série

Mustangové si z Havířova odvezli výhru, a tak jim k zisku pátého místa stačilo vyhrát jedno domácí utkání. Hosté se ale rozhodně nevzdávali a předvedli fantastický výkon, podpořený zejména skvěle chytajícím Lepáčkem.

I přes počáteční tlak Mustangů to byli hosté, kdo se radoval jako první. Rychlík Kuhli-Lauenstein přihrál do předbrankového prostoru na Dmitriye Lisova, který svou šanci proměnil. Pardubičtí se snažili okamžitě vyrovnat, ale rána Rašky mířila mimo tři tyče a proti Michalcovi vytasil Lepáček skvělý zákrok lapačkou. Domácí se pokoušeli překvapit obranu Havířova dlouhým pasem přes celé hřiště, ale k zakončení se Doležal neprobojoval.

Hosté naskočili perfektně i do druhé části, Kuhli-Lauenstein předvedl famózní individuální akci, ale svůj závěrečný projektil poslal nad břevno. O chvíli později se ale přeci jen dočkal. Tentokrát byl Lisov v roli asistenta a Ingo Kuhli-Lauenstein zvýšil na dvoubrankový rozdíl ve prospěch Havířova. Stoprocentní příležitost Pardubic na snížení zlikvidoval hostující gólman. Skvěle mířenou ránu Kubeše fantasticky vytěsnil Lepáček a domácí tak šli do závěrečné periody s dvougólovým mankem.

Místo útočení se ale Mustangové museli věnovat obraně. Podél levého mantinelu upláchl Rábik a Boček měl s jeho střelou spoustu práce. Na druhé straně si dvojice Kubeš, Lepáček střihla naprosto identickou situaci, která se odehrála už v prostřední části. Dělovka domácího kapitána opět mířila pod břevno, ale gólman Havířova byl i tentokrát rychlejší. Hosté udrželi své vedení až do závěrečné sirény a po výhře 2:0 rozhodne o pátém místě až poslední utkání.

SHK Mustangové AUTO IN – Parahokej Havířov z.s. 0:2 (0:1, 0:1, 0:0), o 5. až 6. místo 1:1

Branky a nahrávky: 9. Lisov (Kuhli-Lauenstein), 23. Kuhli-Lauenstein (Lisov)

SHK Mustangové AUTO IN: Boček – Kvoch, Kubeš (C), Doležal – Neuman, Kolek, Šurc, Tereska I, Raška, Michalec, Buhr, Kořínek, Tereska II, Chudomský, Votruba
Trenér: Michal Tereska

Parahokej Havířov z.s.: Lepáček (Loska) – Kudrna, Fojtík – Staněk, Sobotková, Kuhli-lauenstein, Lisov, Stiborský, Severin, Rábik, Mlčák.
Trenér: Tomáš Mlčák

Autor reportáže: Štěpán Navrátil

Havířov za stavu série 1:1 povolal do svého týmu hned dva ruské parahokejisty, z čímž pardubičtí Mustangové nesouhlasili. Kvůli tomuto rozhodnutí celku ze Severu Moravy odmítli parahokejisté Pardubic k rozhodujícímu zápasu nastoupit. Havířov tak bral kontumačně výhru 5:0 a skončil na 5. místě.

Zdroj: Český parahokej
Foto: Daniel Seifert, SKV Sharks Karlovy Vary

https://paralympic.cz/2023/03/vary-ziskaly-titul-s...