Sparta

Zlín

Karlovy Vary

Zlín

8:2

Zlín

České Budějovice

Zlín

Pardubice

4:5

Ostrava

Zlín

3:0

Havířov

Zlín

5:2

Olomouc

Zlín

4:1

Zlín

Olomouc

8:5

Zlín

Sparta

Zlín

Karlovy Vary

4:8

České Budějovice

Zlín

3:6

Pardubice

Zlín

9:3

Zlín

Ostrava

Zlín

Havířov

2:5

Zlín

Sparta

1:2

Sparta

Zlín

1:7

Sparta

Zlín

0:6

Zlín

Ostrava

4:2

Ostrava

Zlín

4:5
05.02.2021 Jakub Kudláč

Kapitán Marian Ligda o odloženém mistrovství, situaci na Slovensku či individuální přípravě

Jako kapitán se před sezonou těšil z nových dresů a věřil, že budou vítězné, sledge hokejisté LAPP Zlín ale v nich stihli nakonec pouze tři duely. V období lockdownu se Marian Ligda v rozhovoru rozpovídal o aktuální situaci na Slovensku, nejistém světovém šampionátu a o možnostech na trénování, které jsou však nyní velmi omezené.

Tři zápasy, šest bodů. Naposledy doma výhra nad silnými Pardubicemi 8:3, to se psal 10. říjen. Tím ale letošní sezóna České para hokejové ligy skončila. Pro slovenského jednačtyřicetiletého útočníka velká smůla, neboť by si určitě rád užíval další skvělou sezonu s třiadvacetiletým krajanem Martinem Joppou, jehož byl učitelem pro světový sledge hokej a kteří v posledních sezónach vytvořili jedno z nejúdernějších dvojic ligy.

"Moc mě to mrzí, osobně jsem byl velmi dobře připravený, cítil jsem, že se dostávám do dobré pohody a fyzicky i psychicky jsem se cítil dobře. Obrovská škoda, že se to takto zavřelo," mrzí kapitána SHK LAPP Zlín Mariana Ligdu, jenž céčko na dresu nosí i ve slovenské reprezentaci. Právě s tou by se měl nyní chystat na vrchol celého slovenského snažení, kdy se hráči z pod Tater poprvé v historii představí v elitní kategorii mistrovství světa.

"Máme to tady s přípravou velmi zlé. Od prosince až do dnešního dne jsme nebyli na ledě, připravujeme se jen individuálně. Teď jsme určitě všichni v katastrofálním stavu a bude trvat velmi dlouho, dokud se nedostaneme do přijatelné formy. Měli bychom začít s přípravou snad 20. února, ale kdo ví, co teď bude. Musíme dostat od státu nějakou výjimku a navíc v Dolném Kubíně, kde trénujeme, je rozpuštěný led, takže hledáme alternativy," popisuje problémy zkušený forvard, který ale upozorňuje, že problémová je samozřejmě takové příprava individuální. To samé se však týká i zlínského týmu, jenž od října netrénoval na ledě a hráči mají pouze individuální přípravu...

"Na celém Slovensku máme asi jeden z nejpřísnějších režimů v Evropě. Každý týden si musíme nechat šťárat v nose, abychom vůbec mohli jít ven nebo do obchodu. Jediná možnost je tak nějak trénovat doma, nebo když je míň sněhu, tak se jedu třeba projet do lesa. Od listopadu jsem cvičil dvakrát týdně s vahou vlastního těla, ale věřím, že nebude problém se rychle dostat do formy. Spíš bude potíž s kondicí, v létě člověk může chodit aspoň na handbike, ale teď... Každopádně od začátku ledna už pravidelně každý den cvičím, abych byl připravený," líčí svůj boj s přípravou Ligda.

On i jeho spoluhráči tak určitě uvítají více času na přípravu díky odložení světového šampionátu, který se měl uskutečnit na začátku května. "Ve hře je nyní druhá polovina června, popřípadě říjen. Můj osobní názor je, že se to nepovede zorganizovat ani v červnu, ale ten říjen už je skutečně hraniční situace vzhledem k tomu, že po mistrovství se ještě musí odehrát kvalifikace o Zimní paralympijské hry v Pekingu 2022," upozorňuje lídr Slováků, jehož tým se ve skupině utká s Norskem, Itálií a Ruskem.

"Samozřejmě je otázka, jak to bude celé probíhat. Jestli budeme muset být v bublině, jestli tam bude moci být třeba aspoň polovina kapacity. Těšili jsme se a stále věříme v záplavu slovenských fanoušků," říká směrem k ostravskému turnaji Marian Ligda.

Úvodní foto: Petr Koval
Profilová fotka: Veronika Janštová