Sparta

Zlín

Karlovy Vary

Zlín

8:2

Zlín

České Budějovice

Zlín

Pardubice

4:5

Ostrava

Zlín

3:0

Havířov

Zlín

5:2

Olomouc

Zlín

4:1

Zlín

Olomouc

8:5

Zlín

Sparta

Zlín

Karlovy Vary

4:8

České Budějovice

Zlín

3:6

Pardubice

Zlín

9:3

Zlín

Ostrava

Zlín

Havířov

2:5

Zlín

Sparta

1:2

Sparta

Zlín

1:7

Sparta

Zlín

0:6

Zlín

Ostrava

4:2

Ostrava

Zlín

4:5
16.12.2020 Jakub Kudláč

Ligový ročník 2020/21 je předčasně ukončen. Hrál se tři týdny

Toto nepamatuje ani služebně nejstarší hráč zlínského klubu Pavel Julina (na fotce), přitom to pro něj letos je, nebo spíše byla, již dvaadvacátá sezona. Pandemie koronaviru z rozhodnutí řídících orgánů soutěže vzala zbytek soutěžního ročníku 2020/2021. Ten se hrál přitom pouze tři týdny!

První utkání nového ročníku se odehrálo 18. září, přičemž to poslední 11. října. Zlínští ve třech zápasech posbírali šest bodů a v tabulce byli druzí, nejprve zvítězili na Spartě 3:2, pak padli v Karlových Varech 0:2. Vítěznou derniéru zažili výhrou 8:3 doma nad Pardubicemi.


Od 12. října následovalo vládní nařízení, které znemožňovalo a vesměs dosud znemožňuje neprofesionálním sportovcům hrát zápasy a defacto i trénovat. Z toho titulu rozhodlo vedení České para hokejové ligy dne 15. prosince o jejím předčasném ukončení.


„Liga stála dva měsíce, od poloviny října. Kluby neměly možnost vůbec trénovat. Na začátku prosince, po opětovném uvolnění vládních nařízení, jsme sestavili plán pro restart ligy, který se měl uskutečnit na začátku ledna. Operovali jsme s variantou, že by se zrušilo play off a mistr byl vyhlášen po základní části, abychom vše časově zvládli. Opětovný zákaz amatérských soutěží nám ale teď znemožnil nejen zápasy, ale i veškerou tréninkovou činnost. Dle daných předpokladů bychom tak nestihli odehrát ani základní část ligové sezóny 2020/2021,“ řekl ve svém prohlášení ředitel soutěže Jan Chlubna.


Kvůli pandemii tak zůstane bez mistra druhá sezona v řadě. Jak trefně uvádí server hokej.cz, posledním vítězem soutěže tak zůstává Zlín, jenž drží svou mistrovskou šňůru od roku 2015.


Rozhodnutí o ukončení soutěže však zaskočilo například vedení klubu SHK LAPP Zlín. "Moc tomu nechci věřit. Před startem sezony jsme nějaké komplikace čekali, ale ne až takovéto. Nikdy jsem nechtěl přistoupit na to, aby se soutěž ukončila, bohužel už je to tady. Nedá se nic dělat, taková je doba, nikdo neví, co bude. Měli jsme velkou nejistotu, která je alespoň vyřešena. Popravdě, nevěřím, že i kdyby se v lednu něco povolilo, že se to za chvíli zase nezakáže," je skeptický generální manažer Moravanů Petr Julina. "Navíc od ledna jsou v kalendáři nějaké reprezentační akce, liga už neměla prostor," dodal.


Ten na první pohled brzké rozhodnutí ale vítá třeba z praktického důvodu. "Žádá se nyní o dotace na rok 2021, ve kterém tedy už víme, že nemusíme řešit finance na soutěžní utkání tohoto ročníku. Kdybychom zažádali o něco, co bychom později nemohli odehrát, bylo by to administrativně velmi náročné," dodal Julina.


Pro něj je nyní priorita soustředit se na další sezónu a věřit, že ta už proběhne alespoň v nějakém příměří. "Jakmile to bude možné, chci, aby kluci mohli jít trénovat, jinak to bude pro ně likvidační. Vždyť v roce 2020 byli na ledě ani ne pět měsíců z celého roku, to je hrůza. Další boj nás poté čeká s rozpočtem. Máme skvělé partnery, každopádně řada firem má už nyní své potíže," zakončil zkušený funkcionář.