Sparta

Zlín

Karlovy Vary

Zlín

8:2

Zlín

České Budějovice

Zlín

Pardubice

4:5

Ostrava

Zlín

3:0

Havířov

Zlín

5:2

Olomouc

Zlín

4:1

Zlín

Olomouc

8:5

Zlín

Sparta

Zlín

Karlovy Vary

4:8

České Budějovice

Zlín

3:6

Pardubice

Zlín

9:3

Zlín

Ostrava

Zlín

Havířov

2:5

Zlín

Sparta

1:2

Sparta

Zlín

1:7

Sparta

Zlín

0:6

Zlín

Ostrava

4:2

Ostrava

Zlín

4:5
26.03.2022 Redakce

Parahockey.cz : Mistry para hokejové ligy jsou Žraloci z Karlových Varů

Mistry para hokejové ligy jsou Žraloci z Karlových Varů

Po osmi letech ovládli tuzemskou nejvyšší para hokejovou soutěž para hokejisté SKV Sharks Karlovy Vary, kteří titul získali v rozhodujícím Superfinále. Netradiční závěr České para hokejové ligy se konal tento víkend ve Zlíně. Stříbro bere Havířov, na třetím místě končí v sezóně 2021/22 Zlín.

Podrobné reportáže ze všech zápasů Superfinále:
Pátek 25. 3. 2022

Sparta para hokej – SOHO Olomoučtí Kohouti 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

První dějství přineslo jasnou dominanci týmu Sparta para hokej. Pražané zasypali, výborně chytajícího, Černocha řadou střel. Velmi aktivní byli Kapko, Jirsa a Krupička. SOHO Olomouc měla několik střel na branku Matoušíka, ale ten si s jejich pokusy poradil. Na gól si fanoušci museli počkat až do času 14:59, Jiří Raul z pravé strany prostřelil Černocha. Po 15 minutách vedla Sparta nad Olomoucí 1:0.

V úvodu druhého dějství měli několik šancí Pražané, ale Kapko a Raul selhali v zakončení. Do brejku se dostali Kohouti, kteří v 5. minutě srovnali díky Radku Jedličkovi, ten ve slotu umístil puk do horního rohu branky, 1:1. Kohouti hráli politi živou vodou, ale jejich pokusy končily na gólmanu Matoušíkovi. Pak ale Olomouc poněkud polevila a otěže přebírala Sparta, která měla několik šancí. Za zmínku stojí loženky Zapletala a Kanka, kterým k brance scházelo jen více klidu v zakončení. Jejich selhání je ale nemuselo rmoutit dlouho. Ve 13. minutě měl totiž Zdeněk Krupička nabito ve slotu a dostal puk do odkryté olomoucké svatyně, 2:1. V závěru třetiny se poroučel na trestnou lavici Raul a SOHO dostalo do třetí periody o 15 vteřin zkrácenou přesilovku.

Třetí dějství začalo přesilovkou Hanáků, ti v ní ale nedokázali vystřelit na branku. Na druhé straně měl Raul na hokejce tutovku, ale trefil jenom Černocha do lapačky. Sparta navýšila na rozdíl dvou branek ve 38. minutě, Alex Ohar potrestal nedorozumění v obraně Olomouce střelou do horní poloviny branky. Kohouti pak měli k dispozici přesilovou hru, tou ale opovrhli. Sparta mohla navýšit skóre Krupičkou, ten ale nedokázal zvednout puk nad ležícího gólmana. Sparta porazila SOHO Olomouc 2:1.

Branky a nahrávky: 15. Raul (Zapletal), 28. Krupička (Ohar, Zapletal), 38. Ohar – 20. Jedlička (Večeřek)

Sestavy:

SOHO Olomoučtí Kohouti: Černoch – Jedlička (C), Kardoš – Hlinka, Mikuš, Novák, Rozkopal, Buriánek, Večerek, Mikuš, Fojtík.
Trenér: Tomáš Svozil

Sparta para hokej: Matoušík (Vápenka) – Zapletal, Raul (A) – Ohar, Krupička (C), Bečvář, Novotný, Frolík, Jirsa, Kapko, Krupička (A).
Trenér: Jakub Novotný

Rozhodčí: Pavel Blažek, Lukáš Goňa

SHK LAPP Zlín- SHK Mustangové AUTO IN 7:0 (2:0, 1:0, 4:0)

Mustangové neměli příliš vydařený vstup do utkání, u kotouče byli vždy o něco později a měli velké problémy s aktivním napadáním Zlína. Skóre utkání otevřel ve 4. minutě domácí MARIÁN LIGDA, který dostal puk do branky okolo ležícího gólmana, 1:0. Zlín měl několik dobrých šancí, ale Kudela stále držel akcie Pardubic nahoře. To se změnilo ve 14. minutě, Martin Joppa využil parádní souhru v přesilovce, 0:2. Takto skončila i první perioda.

Druhé dějství přineslo nezměněný obrázek hry, Zlín útočil a Pardubice se srdnatě bránily. Největší šance na navýšení skóre měli Palát a Turic, oba však minuli branku. To se změnilo ve 30. minutě, když gólmanu Kudelovi za záda prošlo nahození Davida Hábla od modré čáry. Po dvou třetinách svítilo na světelné tabuli skóre 3:0 pro Zlín.

Domácí měli dobrý vstup do třetí patnáctiminutovky. Už ve 33. minutě byl Martin Joppa na konci parádního ťukesu, 4:0. Ve 35. minutě byla na levé straně otevřená dálnice, po které se projel útočník Zlína Zdeněk Hábl, ten se u levého kruhu odhodlal ke střele a nachytal Kudelu, 5:0. Mustangové byli bez dechu a jen vyhazovali puky. To se jim vymstilo ve 41. minutě, Martin Joppa dostal přesnou přihrávku do mezikruží, odkud prostřelil gólmana, 6:0. Ve 43. minutě přidal sedmý gól Zlína do odkryté branky Robért Turic. Zlín vyhrál nad Mustangy z Pardubic vysoko 7:0

Branky a nahrávky: 4. Ligda (Joppa), 14. Joppa (Ligda), 30. Hábl, 32. Joppa (Hábl), 35. Hábl (Hábl), 41. Joppa (Hábl), 43. Turic (Ligda, Joppa)

SHK LAPP Zlín: Molek (Matoušek) – Julina (A), Mach, Ferenčík, Hábl – Stodůlka, Zdražil, Zicha, Joppa (A), Turic, Hábl, Ligda (C), Panák, Palát, Zubek, Šafařík, Korman.
Trenér: Tomáš Sedláček

SHK Mustangové AUTO IN: Kudela – Kubeš (C) – Neuman, Kolek, Šurc, Raška, Michalec, Buhr, Doležal (A), Kořínek, Chudomský.
Trenér: Michal Tereska

Jasná dominance Žraloků: SKV Sharks Karlovy Vary – Parahokej Havířov

Žraloci už od prvních vteřin jasně dominovali hře a všude byli dříve, nebo byli důraznější. První branka přišla v čase 04:21, kdy Michal Geier křižným pasem našel u levé tyčky Karla Wágnera, který ťuknul do puku a poslal ho za vyrážečku padajícího Lepáčka. O minutu později mohl zvýšit skóre Michal Geier, v úniku ale trefil jen brankovou konstrukci. Další branka tak přišla až v 11. minutě, kdy Lepáčkovi propadla za záda střela Lukáše Karafiáta a doklouzala do brány. Netrvalo to ani minutu a půl a papírově domácí celek se radoval znovu. Radek Zelinka svou střelu na zadní tyč zvedl dostatečně vysoko, aby Lepáčkovi přelétla lapačku. Třetinu tak zakončili domácí s hattrickem.


Ve druhém dějství Vary rozhodně nepolevily, ale Havířov začal být mnohem důraznější. To jim ale nic dobrého nepřineslo a naopak Západočeši zahrozili. Sedláček přihrával na spoluhráče u pravé tyči, který měl před sebou úplně volnou klec, puk si ale špatně připravil a minul. V 28. minutě se už ale hráči z lázeňského města mohli radovat. Filip Veselý totiž z mezikruží poslal do víka nechytatelnou ránu. O 40 vteřin později mohl zvýšit Zelinka, který ale trefil spojnici. Půl minuty před koncem Lepáček měl dobrý moment, kdy uklidnil skákavou střelu lapačkou a zabránil tak další brance.


O dvě herní minuty později, konkrétně v čase 31:09 ale inkasoval popáté. Opět u toho byl Filip Veselý, který zužitkoval střelu Zelenky. Hosté ještě předtím ohrozili gólmana Macha, ačkoliv si ho Fojtík míchanicí položil, nedokázal ho následně přehodit. Další domácí branka přišla v čase 32:23, kdy se po samostatné akci prosadil podruhé v utkání Radek Zelinka. Ve 35. minutě přišla dvě vyloučení, po jednom na obou stranách. Nejprve se Téčka dopustil hostující Hečko, 15 vteřin před koncem přesilovky ale za stejné provinění jel na trestnou Filip Veselý. Ani to ale Vary nezastavilo a připsaly si branku v oslabení. Michala Geiera po několika pokusech našlo štěstí a zužitkoval dobrou přihrávku Wágnera. To se domácímu kapitánovi zalíbilo a o minutu a padesát vteřin později přišla trefa číslo dvě, kdy se Michal Geier prosadil z dorážky. Branku číslo devět si zapsal tři minuty před koncem Filip Veselý, který v přečíslení vzal střelbu na sebe, trefil se do víka a zkompletoval si hattrick. 17 vteřin před závěřenou sirénou na konečných 10:0 zaokrouhlil skóre Lukáš Karafiát, když dostal přihrávku zpoza brány.


Branky a nahrávky: 5. Wágner (Geier, Karafiát), 11. Karafiát (Geier), 12. Zelinka (Geier, Karafiát), 28. Veselý (Geier, Karafiát), 32. Veselý (Zelinka), 33. Zelinka, 37. Geier (Wágner), 39. Geier, 43. Veselý (Wágner, Kovařík), 45. Karafiát (Veselý, Wágner)
SKV Sharks Karlovy Vary: Mach – Zelinka, Haas, Wágner – Michalčín, Berger, Veselý, Kovařík, Geier, Sedláček, Karafiát; Trenér: Miroslav HrbekParahokej Havířov z.s.: Lepáček (Loska) – Kudrna, Fojtík, Staněk – Keller, Kudela, Bařák, Hečko, Rábik, Prostředník, Mlčák; Trenér: Petr KudrnaRozhodčí: Šiška – Blažek, Žák

Sobota 26. 3. 2022

SHK LAPP Zlín – SHK Mustangové AUTO IN 6:2 (0:0, 4:0, 2:2)

Zlín, podpořen domácími fanoušky, měl opatrnější vstup do utkání. Velkou šanci měl v 10. minutě hostující útočník Doležal, ale mířil nad pravý roh branky Matouška. Na druhé straně přestřelil, po pěkné souhře, domácí kapitán Ligda branku Mustangů. První třetina skončila bezgólovou remízou.

Druhé dějství začalo zvýšenou aktivitou Zlína, ale Ligda v jasné pozici opět přestřelil svatyni Bočka. V 19. minutě se poroučel na trestnou lavici Ferenčík, ale Mustangové si buly nepohlídali. Marian Ligda v oslabení ujel a poslal puk do šibenice branky Pardubic, 1:0. Domácí útočili a byli za svůj tlak odměněni, ve 25. minutě byl Dávid Korman na konci krásného přechodu do útoku a přesnou střelou do horní poloviny branky nedal Bočkovi šanci, 2:0. O chvíli později, ve 26. minutě, Zdeněk Hábl unikl obraně Pardubic a beckhendem poslal puk do šibenice, 3:0. Mustangové si nemohli vydechnout a čtvrtou branku, v druhé patnáctiminutovce, inkasovali ve 28. minutě. Zdeněk Hábl přidal druhý gól poté, co se obtočil okolo tyčky zpoza branky a poslal jej za Bočkova záda. Po druhé siréně na světelné tabuli svítilo skóre 4:0.

Třetí patnáctiminutovka přinesla rychlý gól Zlína, Robért Turic zužitkoval hezkou přihrávku Joppy a pod sledgí poslal puk do odkryté branky, 5:0. Pardubice se nevzdaly a šly si pro snížení, to se jim podařilo ve 39. minutě. Pavel Kubeš nahodil od modré a Ferenčík těsně před vlastním gólmanem tečoval hokejkou puk, 5:1. 41. minuta přinesla povedou akci pardubického Pavla Doležela, který si dobruslil volný puk, nabral rychlost a udělal kličku na střed. Obkroužil Ferenčíka i ležícího brankáře a zakončil do odkryté branky, 5:2. Jenže polední gólové slovo měl Zlín, který udeřil ve 42. minutě Robert Turic, ten pohotově z dorážky uklidil puk za bezmocného Bočka. Zlín porazil Mustangy poměrem 6:2.

Branky a nahrávky: 19. Ligda, 25. Korman (Z. Hábl, Palát), 26. Z. Hábl (Korman), 28. Z. Hábl, 31. Turic (Joppa), 42. Turic (Joppa) – 39. Kubeš, 42. Doležal

Sestavy:
SHK LAPP Zlín:
Matoušek (Molek) – Julina, Mach, Ferenčík, Z. Hábl – Zdražil, Joppa, Turic, D. Hábl, Ligda (C), Panák, Palát, Zubek, Šafařík, Korman.
Trenér: Tomáš Sedláček

SHK Mustangové AUTO IN: Boček (Kudela) – Kubeš (C) – Neuman, Kolek, Šurc, Raška, Michalec, Buhr, Doležal, Kořínek, Chudomský.
Trenér: Michal Tereska

Rozhodčí: Vaněk, Wesley – Šiška, Škach.

HC Sparta Praha sledge hokej – SOHO Olomoučtí Kohouti

Utkání začala ofenzivněji Sparta, dlouho se ale nemohla dostat do zakončení a nebo nepřekonala Michala Černocha. Olomouc jim zdatně sekundovala a mohla jít jako první do vedení, Radkovi Jedličkovi ale při samostatném úniku zajel kotouč pod saně a následně byl povalen vracejícím se Pražanem. Na branku se tak čekalo až do poslední vteřiny 13. minuty. Olomouc byla po odpískaném zdržování hry Michala Černocha ve čtyřech, přesto se ale dokázal prosadit Radim Mikuš, když mu přesně nahrál Jedlička. To ale ještě Kohouti nevěděli, že to byla jejich jediná branka v utkání.

Odpvěď Sparty přišla 42 vteřin po začátku druhé třetiny. Zapletal byl při nájezdu na bránu povalen, ale dokázal odevzdal puk Oharovi, který křižným passem přesně našel u levé tyče Zdeňka Krupičku, který doťukl kotouč za Černocha. O minutu a padesát vteřin později se Zdeněk Krupička prosadil podruhé. Nahození Kapka obloukem nedokázal Černoch zachytit lapačkou a z druhé vlny přiletěl Krupička a kotouč dorazil. Kohouti si vzali timeout, o 3,5 minuty později to ale byli opět Pražané, kteří úřadovali. Jiří Raul dostal přihrávku zpoza brány a prosadil se střelou do víka. Slepené góly jednoho střelce byly alfou omegou utkání a i ten čtvrtý přišel v rychlém sledu, konkrétně o 27 vteřin později. Střela Jiřího Raula nastavenou lapačku jen lízla zespodu a pokračovala dále do sítě.

Ve třetí třetině už týmy spíše jen dohrávali zápas, než že by se o něco snažili. Přesto ve 35. minutě přišla kosmetická úprava skóre. Sparta přečkala oslabení, načež Ohar poslal oblouček do olomouckého rohu, kde jako první byl Jan Zapletal. Ten následně poslal Černochovi kotouč na bližší tyč a trefil mezeru vedle tyče a hlavy. Šestou branku mohl přidat ještě Zdeněk Krupička, klička do bekhendu při úniku ale neprošla přes ležícího gólmana a sparťanský hráč si tak hattrick nezkompletoval.

Branky a nahrávky: 16. Z. Krupička (Ohar, Zapletal), 18. Krupička (Kapko), 22. Raul (Krupička, Kapko), 22. Raul (J. Krupička, Zapletal), 35. Zapletal (Ohar) – 13. Radim Mikuš (Jedlička)
Sparta para hokej: Vápenka (Matoušík) – Zapletal, Raul (A) – Ohar, Bečvář, Novotný, Frolík, Jirsa, Kapko, Z. Krupička (A), J. Krupička (C)
Trenér: Jakub Novotný
SOHO Olomoučtí Kohouti: Černoch – Jedlička (C), Kardoš – Hlinka, Radek Mikuš, Novák, Rozkopal, Buriánek, Večerek, Radim Mikuš, Fojtík
Trenér: Tomáš Svozil

Rozhodčí: Vaněk – Wesley

SKV Sharks Karlovy Vary – Parahokej Havířov z.s. 8:4 (0:0, 4:2, 4:2)

První třetina příliš ofenzivní zábavy nenabídla, oba týmy si byly moc dobře vědomy toho, že jde o finálový zápas. Za zmínku stojí akce Michala Geiera z 11. minuty, jeho nájezd ale skončil na lapačce gólmana Lepáčka. Na druhé straně Keller v podobné situaci trefil jenom lapačku gólmana Macha. Po první třetině to bylo 0:0.

Druhé dějství začalo pro Žraloky skvěle, ti se dostali na světelnou tabuli v 16. minutě, když se nejrychleji k odraženému puku dostal Patrik Sedláček, 1:0. Stejný hráč se o 41 vteřin později trefil z rychlého kontru, 2:0. Havířov se ale nepoložil, v 19. minutě snížil, nikým neobsazený, Erik Fojtík, 2:1.

Ve 20. minutě ujel Dmittriy Lisov a chytře prostřelil Macha, bylo srovnáno 2:2. Jenže na konci téže minuty se Michael Gaier trefil do pravého horního rohu havířovské branky, Žraloci vedli 3:2. Hrál se dobrý parahokej plný šancí. Žraloci odskočili do dvougólového vedení ve30. minutě, Michael Geier se trefil do protipohybu havířovského gólmana vteřinu před koncem druhé periody, 4:2.

Havíři měli skvělý vstup do třetí patnáctiminutovky, ve 31. minutě totiž snížil po chybě Zelinky Dmitriy Lisov, 4:3. Běžela 36. minuta, když se poroučel na trestnou lavici havířovský Hečko a Žraloci poté trestali. Ve 37. minutě navýšil jejich náskok v přesilovce Filip Veselý, 5:3. Havíři otevřeli hru a byli za to potrestáni, Filip Veselý ve 39. minutě střílel do odkryté branky Havířova, 6:3.

Jenže pro Havíře bylo ještě hůře, 40. minuta přinesla nejprve gól Michaela Geiera, 7:3 a o patnáct vteřin později dal poslední branku Žraloků Patrik Sedláček, 8:3. Havířov dosáhl ještě čestného úspěchu, když se ve 41. minutě prosadil Václav Hečko, 8:4. Karlovy Vary porazili ve druhém finálovém zápase Havířov 8:4.

Branky a nahrávky: 16. Sedláček (Geier, Wágner), 16. Sedláček (Veselý, Geier), 20. Geier (Haas, Sedláček), 30. Geier (Veselý, Wágner), 37. Veselý (Geier), 39. Veselý (Geier, Wágner), 40. Geier (Zelinka), 40. Sedláček (Kovařík) – 19. Fojtík (Hečko, Mlčák), 20. Lisov (Staněk), 31. Lisov (Fojtík), 41. Hečko (Lisov, Bařák)

Sestavy:

SKV Sharks Karlovy Vary: Mach – Zelinka, Haas, Wágner (A) – Michalčín, Berger, Veselý – Kovařík, Geier (C), Sedláček – Karafiát (A)
Trenér: Miroslav Hrbek

Parahokej Havířov z.s.: Lepáček (Loska) – Kudrna (C), Fojtík, Staněk – Keller, Kudela, Lisov – Bařák, Hečko (A), Rábik – Mlčák (A)
Trenér: Petr Kudrna

Rozhodčí: Vaněk, Wesley – Šiška, Škach

Konečné pořadí České para hokejové ligy 2021/2022

1. SKV Sharks Karlovy Vary
2. Parahokej Havířov
3. SHK Lapp Zlín
4. SHK Mustangové Pardubice
5. HC Sparta Praha sledge hokej
6. SOHO Olomoučtí Kohouti

Text: Vít Káňa, Marek Baloun, Zuzana Glacová
Foto: Michal Zbraněk