Sparta

Zlín

Karlovy Vary

Zlín

8:2

Zlín

České Budějovice

Zlín

Pardubice

4:5

Ostrava

Zlín

3:0

Havířov

Zlín

5:2

Olomouc

Zlín

4:1

Zlín

Olomouc

8:5

Zlín

Sparta

Zlín

Karlovy Vary

4:8

České Budějovice

Zlín

3:6

Pardubice

Zlín

9:3

Zlín

Ostrava

Zlín

Havířov

2:5

Zlín

Sparta

1:2

Sparta

Zlín

1:7

Sparta

Zlín

0:6

Zlín

Ostrava

4:2

Ostrava

Zlín

4:5
15.12.2023 Jakub Kudláč

Zaplněná O2 aréna doprovodila Romana Herinka do Síně slávy českého hokeje

Velký večer má za sebou Roman Herink. Jeden ze zakladatelů zlínského, potažmo českého sledge hokeje, byl ve čtvrtek před reprezentačním utkáním českého národního týmu jakožto jubilejní 150. člen uveden do Síně slávy českého hokeje. Herink se dočkal tohoto ocenění jako vůbec první člen sledge hokejové komunity.

Šedesátiletý bývalý hráč a funkcionář si nejprve převzal v reprezentativních prostorech Českého svazu ledního hokeje slavnostní sako pro členy síně slávy, načež zažil ceremoniál před zaplněnou O2 arénou, kam si našlo cestu více než 17 tisíc diváků. Mimochodem, na přípravné utkání návštěva vskutku výjimečná. Češi nakonec na úvod Švýcarských her přehráli Suomi 2:1.

Roman Herink přišel na myšlenku vzniku sledge hokeje na našem území v roce 1998, kdy jej nadchly záběry tohoto sportu z paralympijských her v Naganu. O rok později se mu podařilo založit první sledge hokejový klub v Česku. Jak jinak, než ve svém Zlíně.

Ještě v dubnu 1999 se na území České republiky nacházely slovy čtyři kusy sledge hokejových saní, z toho jeden rám jsme si přivezli z Amsterdamu, jeden vznikl v dílnách výrobce sportovních pomůcek pro postižené v polovině 90. let podle „Lillehammerského“ vzoru, ty zbylé dva na koleně v garáži. Takto amatérsky byly zajištěny i první hokejky. Pro ten úplný začátek to bylo vše. Na vánoce 1999 jsme dostali od tuzemského výrobce VHV OPUS výstroj pro 10 hráčů, OKULA darovala přilby, oděvní družstvo Horácko ušilo první sadu dresů. Takto vybaveni jsme začali hrát," vzpomínal Roman Herink.

V roce 2005 se pak jemu a dalším povedlo v Baťově městě uspořádat ve zbrusu nové PSG aréně sledge hokejové mistrovství Evropy. O čtyři roky později Roman Herink stál v čele organizačního výboru pořádající světový šampionát v Ostravě.

Na paralympijských hrách ve Vancouveru v roce 2010 byl nejstarším sportovcem české výpravy.

Vedoucím zlínského klubu byl Roman Herink až do roku 2012.

Síň slávy českého hokeje vznikla v roce 2008. Kandidáty nominuje návrhová komise. K uvedení do Síně slávy je zapotřebí, aby nominaci schválily alespoň dvě třetiny jejích žijících členů. Počet takto oceněných osobností se nyní zaokrouhlil na 150.