Sparta

Zlín

Karlovy Vary

Zlín

8:2

Zlín

České Budějovice

Zlín

Pardubice

4:5

Ostrava

Zlín

3:0

Havířov

Zlín

5:2

Olomouc

Zlín

4:1

Zlín

Olomouc

8:5

Zlín

Sparta

Zlín

Karlovy Vary

4:8

České Budějovice

Zlín

3:6

Pardubice

Zlín

9:3

Zlín

Ostrava

Zlín

Havířov

2:5

Zlín

Sparta

1:2

Sparta

Zlín

1:7

Sparta

Zlín

0:6

Zlín

Ostrava

4:2

Ostrava

Zlín

4:5
19.02.2024 Redakce

PARAHOCKEY.CZ : ​​Ve finále České parahokejové ligy si to rozdají Sharks s Mustangy

Ve finále České parahokejové ligy si to rozdají Sharks s Mustangy

Karlovy Vary si po vysoké výhře s Olomoucí zajistily účast ve finále, kde se střetnou s Mustangy, kteří si po otočce s Havířovem zahrají o titul. O bronz zabojuje Olomouc s Havířovem. V duelu o 5. místo se utkají Zlín, který otočil nepříznivý vývoj se Spartou na svou stranu po dvou výhrách v Praze, a Flamingos, s nimiž se Motor rval až do samostatných nájezdů, kde ale padl.

Podrobné reportáže z utkání:

Souboj o postup do série o 5. místo rozsekly překvapivě až nájezdy. Motor třikrát vedl, rozhodující třetí utkání ale nevybojoval

Jestliže si po první „vysoké“ výhře domácí mužstvo i jeho fanoušci myslelo, že utkání v Ostravar Aréně bude jednoduchá záležitost, hodně se pletlo. Motor Sledge České Budějovice přijel v užší sestavě, měl ale v kádru zásadní posilu a v brance svou jedničku. Proto také třikrát vedl. Vítěze utkání nakonec určila až šestá série nájezdů.

Od začátku utkání byl Motor nastěhován před Kudelou a domácí tým moc nepouštěl ani za červenou čáru. Na gól se čekalo do desáté minuty, kdy se dvojice Bussmann a Alexander Lyngroth, která trápila ostravskou obranu každým střídáním, dostala za obranu Flamingos a druhý jmenovaný poslal kotouč do odkryté poloviny brány.

Už se zdálo, že do první krátké přestávky se půjde za stavu 1:0 pro hosty, když se šest vteřin před sirénou prosadila opět stejná dvojice s tím, že tentokrát byl na konci akce Jano Bussmann. Takže do druhé třetiny šel Motor s dvoubrankovým náskokem a početné publikum začalo tušit, že druhé vítězství Flamingos nebude tak jednoduché, jako na začátku měsíce v Budvar Aréně.

Po výměně stran se do toho opřel i domácí celek. K obratu zavelel kapitán Václav Hečko, který v rozmezí minuty srovnal stav dvěma góly. Snižoval poté, co po vyhraném buly před Kudelou projel bleskově do útočné třetiny a Sundta přehodil a vyrovnávání zařídil po nahrávce Vladimíra Kudely. Jenže nedůraznost hráčů Flamingos v obraně a chybějící napadání hráče s kotoučem, to vše vedlo k tomu, že se k zakončení celkem lacino dostal kapitán Motoru Petr Běhounek a střelou zápěstím zařídil po dvou třetinách průběžné vedení 3:2. Pojistku ve vedení mohl dát v závěru druhého dějství Bussmann z trestného střílení, ale neproměnil jej a pochvalu početné fanouškovské základny si vysloužil ostravský gólman Martin Kudela.

Flamingos dělalo, co mohlo, aby stav srovnalo. Diváky ze sedadel zvedaly akce před Sundtovou brankou, kdy byl kotouč už skoro za brankovou čarou, ale nervozita a asi přílišné chtění svazovalo ruce. Srovnání přišlo až ve třicáté čtvrté minutě, kdy na konci útočné akce byl Daniel Bařák. V závěru třetího dějství mělo Flamingos více jak minutu přesilovku pět na tři, misky vah na svou stranu ale nepřeklopilo. Což se nepovedlo v početní výhodě ani Motoru, který se celé dvě minuty paradoxně bráni ostravskému tlaku. Řídil jen kdo jiný než kapitán a reprezentant Hečko.

A protože se stav ani tak nezměnil a po základní hrací době na tabuli svítilo skóre 3:3, musely utkání rozseknout nájezdy. Vítěz byl nejistý i po pěti sériích, kdy se trefil Lyngroth a záhy odpověděl Vrubel.

Hned následná série ale rozhodla! Na úspěšný nájezd Václava Hečka Alexander Lyngroth neodpověděl kladně, resp. Martin Kudela nastavil své betony na správnou stranu, takže ostravský kapitán zkompletoval hattrick a Flamingos slavil postup do zápasů o páté místo.

Branky a nahrávky: 23. Hečko, 24. Hečko (V. Kudela), 34. Bařák, rozh. náj. Hečko – 10. Lyngroth (Bussmann), 15. Bussmann (Lyngroth), 25. Běhounek (Bussmann)

Flamingos Ostrava: M. Kudela (Staněk) – Smolka, V. Kudela, Handl, Puchein, Vrubel (C) – Palát, Gotthardt, Židlická, Bařák, Němec (A), Hečko (C)

Motor sledge České Budějovice: Sundt – Zajan (A), Běhounek (C), Záluský – Bussmann, Rumplík, Klima (A), Lacko, Laibacher, Zikmund, Lyngroth

Tým ostravských Flamingos byl jedním z celků, které se letos zapojil do projektu O Kapku lepší hokej, v tomto případě parahokej.
Zdroj foto: Tomáš Daniel

Zlín si v hlavním městě vynutil třetí zápas

Po těsné prohře 1:2 na vlastním ledě odjížděli hráči Zlína do Prahy s vědomím, že musí vyhrát dvakrát po sobě, aby si zahráli o 5. místo. První úkol ale zvládli a po jasné výhře 7:1 zařídili pokračování série.

Pouhých patnáct sekund stačilo Zdeňku Háblovi k tomu, aby otevřel skóre. O tři minuty se k němu navíc přidal Miroslav Zdražil. Když ve 13. minutě využil pasu Ligdy Dávid Korman, posílal Valachy do třígólového trháku.

Sám Marian Ligda následně změnil svou roli z asistenta na střelce a přidal gól číslo čtyři. Po faulu Pražanů navíc hrál Zlín dvouminutovou přesilovku, v níž se Marian Ligda trefil podruhé a zvyšoval na 5:0.

V další nabídnuté početní převaze se navíc mezi dvougólové střelce přidal i Zdeněk Hábl, ale záhy Pražané zásluhou kapitána Alexe Ohara přeci jen snížili. Nebylo jim to však moc platné, jelikož Pavel Julina zakončil stav utkání na 7:1 a rozhodl o tom, že se Sparta a Zlín potkají ještě v rozhodujícím třetím utkání.

Branky a nahrávky: 38. Ohar (J. Krupička) – 1. Hábl (Korman, Turic), 4. Zdražil, 13. Korman (Ligda), 18. Ligda (Hábl, Korman), 28. Ligda (Hábl, Turic), 32. Hábl, 41. Julina

HC Sparta Praha Sledge: Vápenka – J. Krupička, Frolík, Zapletal, Raul (A) – Bečvář, Novotný, Jirsa, Ohar (C), Špringlová, Kapko, Z. Krupička (A)

SHK LAPP Zlín: Pastucha (Molek) – Julina (A), Mach, Hábl – Máca, Zdražil, Zicha, Ondrák, Turic, Ligda (C), Panák, Zubek, Korman

Sharks se po kanonádě znovu probojovali do finále

Po úvodní výhře 5:1 chtěli Sharks potvrdit postup do finále na domácím ledě, což se jim po kanonádě také povedlo. Po výhře 8:0 se tak znovu po roce dostali do finále, kde budou bojovat o obhajobu titulu s Pardubicemi.

Prvních deset minut drželi Hanáci bezbrankový stav, ale následně se rozjel gólostroj Karlových Varů. Skóre zápasu otevřel Filip Veselý, k němuž se po chvíli přidal také Radek Zelinka. Sedm sekund před koncem třetiny navíc zvyšoval na 3:0 Karel Wágner.

Druhá perioda poznala jen jednoho úspěšného střelce, a to Filipa Veselého. Během necelých čtyř minut přidal další tři góly a zvyšoval tak už na průběžných 6:0 pro Západočechy, kteří si dominantně kráčeli pro finále.

Poslední dějství gólově otevřel Radek Zelinka a ani dvě vyloučení Sharks nezastavila. Naopak Filip Veselý přidal půl minuty před sirénou svou trefu číslo pět ve vlastním oslabení, čímž zakončil stav utkání na 8:0.

Branky a nahrávky: 11. Veselý (Zelinka, Michalčín), 13. Zelinka (Veselý, Jeřábek), 15. Wágner (Zelinka, Sedláček), 25. Veselý, 26. Veselý, 28. Veselý (Zelinka, Wágner), 34. Zelinka (Wágner, Sedláček), 45. Veselý (Wágner, Michalčín)

SKV Sharks Karlovy Vary: Mach – Wágner, Zelinka (C), Haas – Michalčín, Berger, Jeřábek, Veselý (A), Kovářík, Sedláček, Karafiát (A)

SOHO Olomoučtí Kohouti: Hulín (Černoch) – Jedlička (C), Kvoch, Kardoš – Švrček, Bednářová, Hlinka, Rozkopal, Praus, Buriánek, Žižlavský, Večerek (A), Mikuš (A)

O titul budou Žraloci bojovat s pardubickými Mustangy.
Zdroj foto: Daniel Seifert

Mustangové si po otočce zajistili finále

Po vyhraném duelu v Havířově mohly Pardubice ukončit semifinále na vlastním ledě. Havířov sice začal aktivněji a držel dlouho vedení, ale v poslední periodě přestal stíhat nátlak Mustangů a nakonec padl 4:6.

Na začátku pykal na trestné lavici Bernard Hering, čehož sice hosté přímo nevyužili, ale udeřili téměř okamžitě po skončení početní výhody, kdy se trefil Ola Oiseth. Kanonýr Bernard Hering ale odčinil své vyloučení a ve 13. minutě vyrovnal na 1:1.

Pardubice zase svou přesilovku nevyužily, a k tomu navíc i inkasovaly. Ve vlastním oslabení unikl Erik Fojtík a poslal Havířov znovu do vedení. Po necelých čtyřiceti sekundách navíc zvyšoval Ingo Kuhli-Lauenstein. Mustangové odpověděli až těsně před koncem, kdy snižoval Frank Rennhack.

Po trefě Sandra Kalegarise na 4:2 pro hosty se ale domácí nadechli ke skvělé otočce. Nejprve dovršil hattrick a vyrovnal Bernard Hering, a pak po další půlminutě poslal Mustangy poprvé v utkání do vedení Frank Rennhack. Na konečných 6:4 upravil před koncem Bernard Hering a rozhodl tak o postupu Východočechů do finále.

Branky a nahrávky: 13. Hering (Kubeš), 28. Rennhack (Hering, Kubeš), 38. Hering (Kubeš), 42. Hering (Kubeš), 43. Rennhack (Hering, Michalec), 44. Hering – 10. Oiseth (Kalegaris, Kuhli-Lauenstein), 24. Fojtík (Bakke, Kuhli-Lauenstein), 25. Kuhli-Lauenstein (Oiseth), 36. Kalegaris

SHK Mustangové AUTO IN: Boček – Kubeš (C), Pabst, R. Buhr – Neuman, Rennhack, Kolek, Tereska, Raška, Michalec, Hering, V. Buhr, Kořínek

Parahokej Havířov z.s.: Lepáček (Loska) – Kudrna (C), Fojtík (A), Bakke, Staněk – Oiseth, Kalegaris, Stiborský, Sobotková, Kuhli-Lauenstein, Rábik, Prostředník, Mlčák (A), Forgo

Pardubice docválaly proti Havířovu až do finále České parahokejové ligy.
Zdroj foto: Parahokej Havířov

Zlín v rozhodujícím zápase vládl

Zatím v sérii mezi Zlínem a Spartou vždy vyhráli hosté, což chtěli Valaši zopakovat i v rozhodujícím třetím utkání. Spartě nedovolili jediný gól, zatímco sami se trefili hned šestkrát.

V úvodní periodě se hrálo svědomitě na obou stranách a ani jedna obrana nechtěla propustit nic za svá záda. To se však jednou Pražanům nepovedlo, a to konkrétně, když se po přihrávce Mariana Ligdy prosadil Zdeněk Hábl a otevřel skóre.

Ve druhé třetině byli znovu aktivnější hráči Zlína, kteří si vytvářeli šance, a hned zkraje patnáctiminutovky zvládl Zdeněk Hábl udeřit podruhé. K němu se navíc po dalších šesti minutách přidal Marian Ligda a rázem měli Valaši tříbrankový náskok.

I v závěrečném dějství dominovali hráči z Moravy a nedali soupeři příliš šancí skórovat. Naopak se v krátkém sledu rychle prosadili Miroslav Zdražil se Zdeňkem Háblem, který tak dokonal hattrick. Navíc se Zdeněk Hábl prosadil ještě jednou, když v poslední minutě pečetil výhru Zlína 6:0. Valaši tak narazí na Flamingos v souboji o 5. místo.

Branky a nahrávky: 10. Hábl (Ligda), 18. Hábl (Korman, Julina), 24. Ligda, 34. Zdražil (Korman), 35. Hábl (Turic), 45. Hábl

HC Sparta Praha Sledge: Vápenka – J. Krupička, Frolík, Zapletal, Raul (A) – Bečvář, Novotný, Jirsa, Ohar (C), Špringlová, Kapko, Z. Krupička (A)

SHK LAPP Zlín: Pastucha (Molek) – Julina (A), Mach, Hábl – Máca, Zdražil, Zicha, Ondrák, Turic, Ligda (C), Panák, Zubek, Korman

Text: Štěpán Navrátil
Foto: Parahokej Havířov, Daniel Seifert, Tomáš Daniel

https://parahockey.cz/liga/ve-finale-ceske-parahok...