Sparta

Zlín

Karlovy Vary

Zlín

8:2

Zlín

České Budějovice

Zlín

Pardubice

4:5

Ostrava

Zlín

3:0

Havířov

Zlín

5:2

Olomouc

Zlín

4:1

Zlín

Olomouc

8:5

Zlín

Sparta

Zlín

Karlovy Vary

4:8

České Budějovice

Zlín

3:6

Pardubice

Zlín

9:3

Zlín

Ostrava

Zlín

Havířov

2:5

Zlín

Sparta

1:2

Sparta

Zlín

1:7

Sparta

Zlín

0:6

Zlín

Ostrava

4:2

Ostrava

Zlín

4:5
12.02.2024 Redakce

Zlínský deník : ​Cenu města Zlína za rok 2023 získá Roman Herink, průkopník sledge hokeje v ČR

Cenu města Zlína za rok 2023 získá Roman Herink, průkopník sledge hokeje v ČR

Cenu města Zlína pro rok 2023 obdrží Roman Herink. Na svém posledním zasedání o tom v tajném hlasování rozhodli zlínští zastupitelé.

Archivní foto - Roman Herink přebírá cenu za mimořádný přínos v oblasti sportu během vyhlášení výsledků ankety Sportovec Zlínského kraje 9. dubna 2018 na vsetínském zimním stadionu Na Lapači. | Foto: Deník/Martin Mrlina

Roman Herink se stal po prodělání dětské obrny vozíčkářem. Přesto je neúnavným celoživotním sportovcem, bývalým vedoucím dětských oddílů a jedním ze zakladatelů sledge hokeje u nás. Především díky usilovné průkopnické práci Romana Herinka, je za kolébku českého para hokeje považováno město Zlín.

Sledge hokej zahlédl na paralympiádě v Naganu v roce 1998. Tento sport se mu jako vozíčkáři ihned zalíbil a začal vymýšlet, jak tento sport rozjet v českých podmínkách.

Přes všechny komplikace s nedostatkem peněz i vybavení začal konstruovat první sáňky. S vlastnoručně vyrobeným prototypem se mu podařilo na led vyjet zhruba po roce práce.

Sledge hokeji se věnoval nejenom jako hráč, ale také jako funkcionář a propagátor tohoto divácky nejpopulárnějšího sportu zdravotně postižených.

Zlínský tým vedl v rámci České sledge (dnes para) hokejové ligy až do roku 2012 jako generální manažer. Roman Herink byl také, jako devátý útočník, nejstarším členem české výpravy na paralympijských hrách ve Vancouveru v roce 2010.

Pracoval pro město Zlín i ve funkci zastupitele, je muzikant, textař a zakladatel Festivalu zdravotně postižených písničkářů. Mimo jiné uspěl jako vynálezce různých zlepšovacích návrhů – například systému kompenzačního komunikačního signalizačního zařízení SYM-BLIK pro handicapované automobilové řidiče.

VIDEO: Medailonek Romana Herinka:


Zdroj: Youtube

V roce 2018 převzal Roman Herink Cenu za mimořádný přínos sportu v rámci ankety Sportovec Zlínského kraje.

„Cenu města Zlína si Roman Herink naprosto zaslouží. Většina z nás ví o jeho mimořádném přínosu ve sportu pro zdravotně postižené, kdy je mimo jiné spoluzakladatelem a velkým propagátorem para hokeje v České republice,“ uvedl primátor Zlína Jiří Korec.

Připomněl, že Roman Herink přispěl velkou měrou také v sociální oblasti, když například v roce 1992 zakládal spolek HANDICAP(?) Zlín, ve kterém i dlouho působil. „V rámci svých mnoha aktivit pak reprezentoval město Zlín i Českou republiku i v zahraničí,“ dodal primátor Korec.

Cena města Zlína je každoročně udělována k 3. dubnu, tedy ke dni narození Tomáše Bati.

https://zlinsky.denik.cz/zpravy_region/zlin-cena-m...